tisdag 4 september 2012

Bra råvaror



Nadja kom hem från ännu en orienteringstur med Kajsa, med ännu mera svamp, här om dagen. Kantareller och trattkantareller hade de hittat, det verkar vara ett bra svampår i år. Dessutom var jag ute hos pappa i Sigtuna och skördade grönsakslandet förra veckan. Schalottenlök, purjolök, morötter och så några potatisar från pappas låda. 

Ofta ser man olika TV-kockar stå och mässa om vikten av bra råvaror i rutan, och det är faktiskt något speciellt med att laga mat på grejer som man själv har sått och plockat. Hur stor skillnad det faktiskt är på mina schalottenlökar och de man köper på Ica, smak- och näringsmässigt, vet jag inte riktigt. Antagligen skulle jag inte känna skillnad på resultatet. Men det är känslan. Känslan att stå och hacka upp en lök som jag har skapat själv (med stor hjälp av pappa Anders, skall sägas), den är fantastisk. 

Det blev hur som helst en svamprisotto på kantarellerna och purjolöken. Det är väl ingen hemlighet att jag fullkomligt älskar risotto, men den här blev riktigt jävla bra, rent ut sagt. Jag åt upp hela kastrullen, Nadja är inte så förtjust i varken svamp eller risotto, och hade ont i magen hela dagen. 

Kantarellrisotto
2 portioner, 30 minuter

1 Näve tratt- och/eller kantareller
1 Lök, min purjo var bra mycket mindre än de på Ica
2 dl Risottoris, avorio eller arborio
En skvätt vitt vin
5 dl Kycklingbuljong
1 Näve riven Parmesan, eller Grana Padano som är lite billigare
Persilja

Sätt buljongen på svag värme i en separat kastrull. Fräs svampen i rikligt med smör i en kastrull några minuter. Finhacka löken och häv i när svamparna börjar se klara ut och fräs några minuter till, var som vanligt försiktig med värmen så att löken inte bränns. Tillsätt riset och låt svetta någon minut, det här är viktigt för att riskornen ska ta upp vätska på rätt sätt. Allt står oftast på förpackningen om du är nyfiken. 

Häll i vinet och låt det reducera bort, det brukar gå väldigt fort. Tillsätt sedan lite av buljongen och låt puttra på låg värme. Rör om så ofta du hinner med så att det inte bränner fast, vätskan stiger liksom till ytan och det blir torrt i botten av kastrullen. Sedan är det bara att tillsätta lite av buljongen åt gången till allt har kokat in i riset, det tar ungefär 20 minuter. Ta av kastrullen från värmen, det ska vara lite rinnigare än man tror eftersom osten geggar ihop det hela. Tillsätt riven ost och finhackad persilja, eventuellt lite salt men det ska inte behövas då buljongen och osten är salt i sig. Servera rakt upp och ner, eller kanske med en bit kött. 

/Henke

Müsli



Nadja gjorde egen müsli för ett tag sedan, efter min mammas recept. Gott och nyttigt är det, även om jag själv föredrar lite sötare varianter.

/Henke