fredag 21 december 2012

Porterstek




Klassiker var det ja, den här rätten går nog att hitta i de flesta tegelsstenskokböckerna i mormors bibliotek. Porterstek är otroligt gott och bra att ta till om du har en bit kött av modell stek och slut på idéer. Framför allt såsen är bland det godaste jag ätit. Jag hade en rostbiff i frysen men det går säkerligen lika bra med till exempel fransyska. Det här behöver du. 


Porterstek
4 portioner, 2 timmar


Rostbiff, 1-2 kg
1 flaska Porter eller motsvarande mörkt öl, 33 cl
1 dl Soja
1 dl koncentrerad Svartvinbärssaft
2 dl Vatten
2 Gula lökar
2 Vitlöksklyftor
3 Köttbuljongstärningar, eller motsvarande mängd fond
8 Pepparkorn
8 Torkade enbär

3 dl Grädde
½ dl Vetemjöl


Bind upp köttet med steksnöre, för att få så jämn tillagning som möjligt. Ofta är fransyska köpt i matbutik redan uppbunden. Stick en stektermometer i köttets tjockaste del. Koka upp öl, soja, saft och vatten och lägg i köttet. Klyfta lök och vitlök och lägg i grytan tillsammans med pepparkorn, buljongtärningar och enbär. Låt puttra till köttet har en innertemperatur på 68 grader.

Nu till det roliga. Ta upp köttet och låt vila under folie och fixa såsen under tiden. Sila av kokspadet i ett litermått och fyll upp med vatten så du får 8 dl vätska. Vispa ut mjölet i grädden i en kastrull, tillsätt spadet, koka upp och puttra 5 minuter. Vidare kryddning behövs inte, men smaka och njut. 

Skiva upp köttet, lägg på ett serveringsfat och häll över lite av såsen. Servera med kokt potatis och brysselkol. Något sött passar jättebra till den salta såsen. Vi hade rödlökscumberland, men till exempel svartvinbärsgelé är säkert en höjdare det med.