onsdag 13 november 2013

Äppelbräserad fläskkarré


Vi var och åt lunch på Åhléns city för en vecka sedan, och det var helt fantastiskt. Systrarna Brydling, kända från bland annat Kockarnas kamp, driver lunchrestaurangen. Just den här måndagen var dagens rätt äppelbräserad fläskkarré med stomp på rotsaker, eller ja, rotmos helt enkelt.

Nadja och jag är inte direkt ensamma om att ha upptäckt rätten pulled pork senaste året. TV-kockar lagar det, Facebook svämmar över med olika recept och det finns att köpa överallt på stan. Vi passar hur som helst ofta på att köpa en bit fläskkarré när det är billigt och råkade ha ett kilo i kylen efter lunchen på Brydlings.

Jag mejlade restaurangen och frågade om ett recept. De tackade för mejlet och lovade att återkomma, men något recept kom aldrig, så vi försökte helt enkelt återskapa rätten själva. Tanken var att göra pulled pork men med andra kryddor. Det blev väldigt bra, men se inte detta som ett recept utan mer som ett första utkast.


Det här använde vi
1 kg fläskkarré
2 stora höstäpplen, vi använde Aroma
2 stora gula lökar

15 små champinjoner
2 dl koncentrerad äppeljuice, typ Jo
2 dl vatten
En skvätt vitt vin, ca 1,5 dl
Salt, peppar, smör

Så här gjorde vi
Börja i god tid, för det här tar några timmar i ugnen. Salta, peppra och stek fläskkarrén hastigt runt om i smör i en gjutjärnsgryta. Häll över vin, juice och vatten. Klyfta äpplen och lök och lägg i grytan tillsammans med svampen. Lägg på locket och ställ i ugnen på 125 grader, låt stå i 6-8 timmar.


Ta upp köttet när det börjar bli dags att äta och håll varmt under folie. Ställ grytan på spisen och reducera ner det som är kvar till önskad konsistens, typ 15 minuter på full sprutt. Salta och peppra ordentligt så att det sötsura inte tar över helt. Skiva köttet, lägg upp på ett fat och häll över kompotten. Toppa med lite finhackad persilja.

Servera med rotmos på potatis, palsternacka, morötter, smör och grädde och något grönt, förslagsvis kokt broccoli.

Det blev inte världens mest färgsprakande anrättning, men gott var det! Äpplena kokade bort helt och man skulle kunna tillsätta dem på slutet för en liten färgklick. Eventuellt går det bra att skippa vattnet också.