måndag 13 augusti 2012

Gryta på högrev


Det blev en gryta på grönsakerna vi fick. Det här är bland det godaste jag vet, och väldigt tillfredsställande att laga, det luktar ljuvligt i hela huset i flera timmar. 

Gryta på högrev
6ish portioner

800g Högrev, hel eller i "grytbitar"
200g Rökt sidfläsk
Ett gäng rotfrukter, vi använde morötter och rödbetor
Några lökar, här gul och purjo
5 Vitlöksklyftor
En halv flaska rött vin
Vatten
Tomatpuré
Fond eller buljong, oxfond fungerade utmärkt
Soja
Färska örter, persilja eller timjan

Dela köttet i lagom stora bitar, typ kuber på 3x3x3cm, om du köpt en hel bit. Torka av med hushållspapper och stek köttbitarna i smör i en gjutjärnsgryta några minuter. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Tärna sidfläsket och stek i samma gryta, i med alla grönsaker efter några minuter. Kläm i lite tomatpuré och en skvätt soja och låt fräsa några minuter till. Lägg tillbaka köttet, slå på vinet, en skvätt koncentrerad fond (ju mer desto godare, men var försiktig så att det inte blir för salt) och tillsätt vatten så att allt täcks. På med lock och låt stå i 2 timmar, ungefär, köttet ska koka sönder. Titta till under koktiden och tillsätt mer vatten om för mycket vätska har kokat bort. 

Jag har aldrig använt rödbetor förut, men det blev riktigt bra, rekommenderas till liknande rätter. Betorna behöll fastheten mycket bättre än andra rotfrukter, sög åt sig av all smak och blev sagolikt goda. Vill man ha lite mer konsistens i såsen kan man pudra på någon matsked mjöl under stekningen, det är en smaksak. Och just det, piffa till det hela med färska örter innan servering!

/Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar