söndag 12 augusti 2012

Jackpot i skogen


Vi var ute och plockade svamp med Kajsa och Jonas förra veckan. Exakt var vi gick är en hemlis, men det var söder om stan. Förra årets svamputflykt gick så där, vi fick ihop en näve kantareller som räckte precis till en sås. Men i år blev det jackpot!

Det började lite trögt och efter en timme bestämde vi oss för att gå upp på en kulle och äta lite mackor. Direkt började det åska och livrädda sprang vi ner i skogen igen i jakt på lägre mark. Och precis där nedanför kullen fanns ett hav av kantareller, en riktig bädd av gula små svampar som man bara drömmer om att hitta. Vi fyllde kassarna, runt 3 kilo svamp skulle jag tro, och åkte nöjda hemåt. 

Ska man spara kantareller bör man torka eller förvälla och frysa in. Frysar man in svamp utan att förvälla kan det ge en besk smak. Att förvälla betyder att man driver ut vätskan ur svampen. Fyll en kastrull med putsad svamp och kör på mellanvärme på spisen. En skvätt neutral olja i botten kan vara bra så att det inte bränner fast i början. Ganska fort börjar svamparna släppa ifrån sig vatten, sedan är det bara att vänta till all vätska har kokat bort, det tar runt 20 minuter, lite beroende på hur fuktig svampen är från början. Portionera i plastpåsar och lägg i frysen!

/Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar