måndag 6 augusti 2012

Renskav


Nadja fick order från barnmorskan att äta järntabletter sist vi var där. Tyvärr funkar det inte för alla och man kan må rätt dåligt av att äta dem, så vi tänkte lägga in lite järnrika livsmedel i kosten istället. Viltkött, hallon och spenat är exempel på mat med mycket järn i. Så i går blev det renskav, potatismos och en sallad på just hallon och spenat. 

1 paket renskav (240g, fryst)
1 gul lök
1 näve kantareller
3 dl grädde
Soja
Persilja
Smör
1 kg mjölig potatis
Mjölk
Frysta hallon
Bladspenat

Hemmagjort potatismos är en sådan där grej jag fnös åt för några år sedan. Varför ska man anstränga sig när det finns pulvermos? Nu för tiden är det bland det godaste jag vet. En riktig potatisstöt gör det hela lite enklare och är en bra investering.

Skala och dela potatisen i halvor, koka tills den är mjuk i saltat vatten, typ 15 minuter. Häll av vattnet och stöt potatisen direkt i kastrullen. Lägg i en klick smör och en skvätt mjölk och gå loss med stöten. Ta lite mjölk i taget till du får önskad konsistens. Salta och peppra. 

Skavet så. Fryst renskav är en fantastisk produkt, helt utan tillsatser. 90% kött och 10% vatten står det på förpackningen. Visst hade det varit härligt att köpa färskt renkött, men det finns en vardag också. Börja med att steka kantarellerna i rikligt med smör. Lägg svamparna åt sidan när de är klara. Hacka löken och stek i svampsmöret. I med köttet, är det fryst får man liksom skrapa av vartefter det tinar i pannan, precis som när man tillagar fryst köttfärs. När köttet är tillagat går vi i med grädden och en skvätt soja för färg och sälta. Låt det hela puttra upp, tillsätt kantarellerna och en näve finhackad persilja. 

Till detta blev det alltså en järnsallad på hallon och bladspenat. Dressing gjorde vi på en jättegod rapsolja smaksatt med ramslök som köptes i Skåne förra veckan, och lite vitvinsvinäger. Något syrligt passar jättebra till renskavet som är ganska mustigt. Inte så somrigt kanske, men gott! 

/Henke&Nadja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar