onsdag 18 juli 2012

Ärtsoppa och pannkakor



Klassiker var det ja. Enligt Wikipedia är anledningen till att vi äter ärtsoppa med fläsk på torsdagar att man på medeltiden fastade på fredagar. Innan fastan skulle man äta något festligt, och fläsk var lyx på den tiden.
Mattraditioner är roliga, vare sig det är sill på midsommar eller ärtsoppa på en torsdag. Traditioner är en perfekt källa till inspiration och ofta kan man göra en variant på en klassiker och skapa något helt nytt. För ett tag sedan gjorde vi till exempel en grön ärtsoppa, på färska ärtor, med pepparrotskräm. Ärtsoppa och ärtsoppa, men två helt olika rätter.
Hur som helst, det här behöver vi
  • 500g gula ärtor
  • En bit rimmat bogfläsk, typ 300g
  • En purjolök
  • Timjan, färsk eller torkad
Det här är otroligt lättlagat. Enda kruxet är att man måste lägga ärtorna i blöt dagen innan, så det krävs lite planering. Det går att koka ärtsoppa utan att blötlägga innan, men då tar det flera timmar att koka. Så, häll ärtorna i en kastrull, fyll på med vatten och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
Häll av ärtorna i ett durkslag och tillsätt 1,5 liter nytt vatten. Koka upp och lägg i fläskbiten hel. Tvätta och skiva purjolöken och lägg i soppan. Det fina med det här är att det rimmade fläsket fungerar som buljong när det kokar tillsammans med ärtorna. Ta upp fläsket när det är klart, efter ungefär 20 minuter, och lägg åt sidan. Många tycker att man ska stå och ta bort skal och skum som ligger på ytan under koktiden, men det är överkurs.
Efter 1,5 – 2 timmars koktid bör ärtorna ha mjuknat, smaka och kolla om det är klart. Ärtorna ska vara sönderkokta. Tillsätt mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Personligen gillar jag när det är mer ärtmos än –soppa. Lägg i rikligt med timjan (repa av kvistarna om du har färsk). Skiva fläsket i munsbitar och lägg i soppan. Salta om det behövs. Servera med senap och en kvist timjan.
Pannkakorna då? Det är Nadjas avdelning, och ett recept känns överflödigt. Men viktigt är att blanda smeten i rätt ordning, menar hon. Vispa mjölet med hälften av mjölken först och tillsätt äggen sist för bäst resultat. Stek givetvis i smör. En pannkaka ska enligt mig ätas rullad med jordgubbssylt och ingenting annat, men smaken är som baken.
/Henke

2 kommentarer:

  1. Härligt att ni kommit igång. Som vi har väntat sen det först började ryktas om den här bloggen!

    Jösses va gott det låter och ser ut men 1,5-2 timmars koktid (om man blötlagt) får mina sista-minuten-nerver att darra!

    SvaraRadera
  2. Ja, fy fan vad fint med matbloggen, äntligen!
    Tips: Glöm inte att kolla datumet på ärtorna. Även torrvaror kan gå ut, fick jag bittert erfara när jag kokat bönor till klockan ett på natten och de fortfarande var lika stenhårda som när jag började.
    Och: anledningen till att man skummar av soppan är att det är i skummet som mycket av de gasbildande ämnena finns. Har jag hört.

    SvaraRadera