måndag 23 juli 2012

Koka buljong


Hemmagjord buljong och fond är bland det mest gedigna man kan göra hemma i köket. Lite på samma tema som förra inlägget är det busenkelt, men tar lite tid. Slow-food, helt enkelt.

Grundregeln när man ska göra sin egen buljong eller fond (skillnaden på de båda är bara hur länge det får koka, fond är en mer koncentrerad buljong) är att ta ben, lök och någon rotfrukt och koka i ett par timmar i vatten. 

Jag köpte två gösar nere på Ica i våras och bad att få de filéade i fiskdisken. Renset fick jag i en separat låda och la i frysen. Köper du fisk så vägs den hel och du betalar alltså för skinn, ben och huvud ändå, så det är lika bra att spara. Enligt tjejen i fiskdisken ska man se till att gälar och alla inälvor är borttagna och att skära bort ögonen innan man kokar fiskbuljong.

I dag blev det buljong på gösrenset, några morötter, en palsternacka, några gamla schalottenlökar som såg lite för trötta ut för att använda till något annat och en gul lök. Efter några timmars koktid silar man av det hela och fryser in eller använder direkt. Tänk på att inte krydda buljongen om den ska sparas, risken är att det blir för salt om man lägger till andra salta grejer vid tillagning.

Dagens buljong blev det fisksoppa på. Lite vitt vin, grädde, purjolök, lax, vitlök, broccoli, sockerärtor och persilja blev jättegott. Garanterat e-ämnes-fritt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar