lördag 28 juli 2012

Lemonad


Varmt ute? Sugen på något läskande att dricka? Hemmagjord lemonad är perfekt en svettig sommardag i solen. Nadja svängde ihop en på 6 citroner.

Tvätta och pressa citronerna, blanda juicen med 2 liter kallt vatten. Tillsätt 2 dl socker. Lägg citronerna i en skål och slå på 2,5 dl kokande vatten och låt svalna. Blanda ihop allt och häll upp i en tillbringare.

onsdag 25 juli 2012

Pasta

Jag har gått och funderat på att göra pasta ganska länge, och med två lediga dagar tog jag tag i saken. Ska det bli riktigt bra bör man väl ha en pastamaskin, men jag gjorde allt för hand och det funkar också. 

Först och främst vill jag säga att resultatet inte blev perfekt och det är väl med pastadeg som med allt annat, övning ger färdighet. Men ta inte det här som ett recept utan mer som en dokumentation av lite experimenterande i köket. 

Efter att ha surfat runt ett tag och kollat på youtubeklipp och letat recept insåg jag snabbt att det finns väldigt många olika sätt att göra en pastadeg. Mjöl, oftast på durumvete, är väl den enda ingrediensen man absolut måste ha. Oftast är det ägg i men det varierar om man ska ta med vitan eller inte. Vatten eller inte vatten? Olja? Salta degen eller kokvattnet? 

Jag använde 5 dl durumvetemjöl och 4 hela ägg. Man kan göra degen i en matberedare och det blir säkert jättebra, men jag ville prova vulkangreppet som man sett på tv tusen gånger. Mjölet hälls upp på bänken och sedan gör man en krater i mitten. I med äggen i mitten och vispa runt med en gaffel. Sakta men säkert tar äggen upp mjölet och till slut blir det en deg. Nu brast väggen på min vulkan efter några minuter, men det spelar inte så stor roll. 

Degen knådades till en boll och fick vila under duk i en halvtimme. Det här är tydligen jätteviktigt. Varför vet jag inte men det står i alla recept. Sedan delade jag degen i två delar och kavlade ut med en vanlig kavel. Det var ungefär här det gick snett, första degen blev lite för tjock, men det är ju lätt att åtgärda nästa gång. När jag var nöjd med tjockleken rullade jag ihop det hela till en lång korv för att sedan skära tagliatelle med en vanlig kniv. Den färdiga pastan hängdes på tork och fick vila i en halvtimme till. Koktid cirkus 3 minuter i välsaltat vatten.

Till detta blev det en snabb carbonara på bacon, gul lök, vitlök och grädde. Gott, men pastan blev som sagt lite väl tjock. Nästa gång blir det någon form av fylld pasta, ravioli kanske?

tisdag 24 juli 2012

Årets första kantareller


Nadja och Kajsa var ute och orienterade vid Söderbysjön och hittade lite kantareller på vägen i dag. Vad bättre att göra av en näve svamp än en toast? 

Putsa kantarellerna och stek i rikligt med smör på låg värme. Stek en skiva bröd i samma panna, mycket smör igen. Salta, peppra och strö över lite hackad persilja, mums!


måndag 23 juli 2012

Koka buljong


Hemmagjord buljong och fond är bland det mest gedigna man kan göra hemma i köket. Lite på samma tema som förra inlägget är det busenkelt, men tar lite tid. Slow-food, helt enkelt.

Grundregeln när man ska göra sin egen buljong eller fond (skillnaden på de båda är bara hur länge det får koka, fond är en mer koncentrerad buljong) är att ta ben, lök och någon rotfrukt och koka i ett par timmar i vatten. 

Jag köpte två gösar nere på Ica i våras och bad att få de filéade i fiskdisken. Renset fick jag i en separat låda och la i frysen. Köper du fisk så vägs den hel och du betalar alltså för skinn, ben och huvud ändå, så det är lika bra att spara. Enligt tjejen i fiskdisken ska man se till att gälar och alla inälvor är borttagna och att skära bort ögonen innan man kokar fiskbuljong.

I dag blev det buljong på gösrenset, några morötter, en palsternacka, några gamla schalottenlökar som såg lite för trötta ut för att använda till något annat och en gul lök. Efter några timmars koktid silar man av det hela och fryser in eller använder direkt. Tänk på att inte krydda buljongen om den ska sparas, risken är att det blir för salt om man lägger till andra salta grejer vid tillagning.

Dagens buljong blev det fisksoppa på. Lite vitt vin, grädde, purjolök, lax, vitlök, broccoli, sockerärtor och persilja blev jättegott. Garanterat e-ämnes-fritt!

onsdag 18 juli 2012

Ärtsoppa och pannkakor



Klassiker var det ja. Enligt Wikipedia är anledningen till att vi äter ärtsoppa med fläsk på torsdagar att man på medeltiden fastade på fredagar. Innan fastan skulle man äta något festligt, och fläsk var lyx på den tiden.
Mattraditioner är roliga, vare sig det är sill på midsommar eller ärtsoppa på en torsdag. Traditioner är en perfekt källa till inspiration och ofta kan man göra en variant på en klassiker och skapa något helt nytt. För ett tag sedan gjorde vi till exempel en grön ärtsoppa, på färska ärtor, med pepparrotskräm. Ärtsoppa och ärtsoppa, men två helt olika rätter.
Hur som helst, det här behöver vi
  • 500g gula ärtor
  • En bit rimmat bogfläsk, typ 300g
  • En purjolök
  • Timjan, färsk eller torkad
Det här är otroligt lättlagat. Enda kruxet är att man måste lägga ärtorna i blöt dagen innan, så det krävs lite planering. Det går att koka ärtsoppa utan att blötlägga innan, men då tar det flera timmar att koka. Så, häll ärtorna i en kastrull, fyll på med vatten och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
Häll av ärtorna i ett durkslag och tillsätt 1,5 liter nytt vatten. Koka upp och lägg i fläskbiten hel. Tvätta och skiva purjolöken och lägg i soppan. Det fina med det här är att det rimmade fläsket fungerar som buljong när det kokar tillsammans med ärtorna. Ta upp fläsket när det är klart, efter ungefär 20 minuter, och lägg åt sidan. Många tycker att man ska stå och ta bort skal och skum som ligger på ytan under koktiden, men det är överkurs.
Efter 1,5 – 2 timmars koktid bör ärtorna ha mjuknat, smaka och kolla om det är klart. Ärtorna ska vara sönderkokta. Tillsätt mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Personligen gillar jag när det är mer ärtmos än –soppa. Lägg i rikligt med timjan (repa av kvistarna om du har färsk). Skiva fläsket i munsbitar och lägg i soppan. Salta om det behövs. Servera med senap och en kvist timjan.
Pannkakorna då? Det är Nadjas avdelning, och ett recept känns överflödigt. Men viktigt är att blanda smeten i rätt ordning, menar hon. Vispa mjölet med hälften av mjölken först och tillsätt äggen sist för bäst resultat. Stek givetvis i smör. En pannkaka ska enligt mig ätas rullad med jordgubbssylt och ingenting annat, men smaken är som baken.
/Henke

Välkommen

Tanken är att det här ska bli en matblogg. Det finns hundratals riktigt bra matbloggar, och det här är inget försök att få tusentals läsare. Vi, Henke och Nadja, ser det mer som en offentlig receptbok. Kanske en samling att ge till våra barn. Med det sagt, häng gärna med!
Jag har länge gått och drömt om att söka till Sveriges mästerkock i tv4, men med tiden har jag insett att det finns för stora luckor i kunskapsbanken, så att säga. Hur styckar man en hel kyckling? Hur skiljer man på en rare- och mediumbiff? Hur kokar man ett ägg? Mitt matintresse är stort och genuint, men ganska färskt. Det finns så fruktansvärt mycket, relativt grundläggande, saker att lära sig. Mycket av det som kommer upp här kommer helt enkelt vara klassiker som man bara ska kunna laga. En och annan anekdot kan säkert smyga sig in här och där också.
Är det en mustig boeuf bourguignon eller någon form av risotto är det antagligen Henke som håller i sleven. Är det någon fräsch sallad med quinoa eller något med rökt lax i är det säkert Nadja som har lagat. Hur som helst är det jag som skriver och Nadja som fotar, det är tanken i alla fall.
Namnet Wrap it in bacon är mer en referens till Jim Gaffigan än en etikett på den mat vi tycker om. Å andra sidan, vem gillar inte bacon?
Nåväl, nu kör vi! Som sagt, häng gärna med.
/Henke