söndag 26 augusti 2012

Gästinlägg: blåbärssylt


Blåbärsälskare som jag är har jag i sommar plockat många liter blåbär för att använda dem i smoothies, pajer och glass med mera.  Jag provade även för första gången att göra blåbärssylt, som är väldigt gott. Här kommer mitt recept på det.

2 l blåbär
6 dl strösocker
1 citron
1 krm natriumbensoat

Blanda blåbär, socker och pressad saft från en halv citron. Koka upp och låt det sjuda i 15 min.
Blanda natriumbensoat med lite av sylten och blanda sedan det med resten av sylten. Ta av kastrullen från spisen och blanda i rivet skal från en halv citron. Vid behov skumma, jag behövde inte göra det.

/Camilla

lördag 25 augusti 2012

Osso buco


Det här är grejer, mina vänner. Osso buco, italienska för "ben med hål", är kalvlägg bräserat i vin, grönsaker och annat gott. Namnet syftar på benpipan som sitter mitt i köttet, vilket både skänker god smak till rätten och ser väldigt fint ut på tallriken. Vanligtvis serveras detta med risotto milanese, saffransrisotto, och gremolata. Så även här, men till exempel potatismos passar säkert perfekt som tillbehör. Resultatet kan variera lite beroende på hur mycket vätska man använder, från en mer såsig gryta till en nästan tomatmos-historia.

4 Portioner
4 Skivor kalvlägg
2 dl Vitt vin
3 Morötter
Rotselleri, typ 100 gram
2 Gula lökar
5 Vitlöksklyftor
1 Burk krossade tomater
Vetemjöl
Kalvbuljong eller -fond

Gremolata
Finhackad persilja, vitlök, citronzest och olja

Lägg fram köttet i rumstemperatur. Hacka ner lök, vitlök, morötter och rotselleri så att det är redo för grytan. Gör några snitt i köttbitarna, detta förhindrar att de rullar ihop sig när de steks, precis som falukorvskivor. Salta, peppra och vänd köttbitarna i mjöl. Ge köttet en stekyta i smör och olja i en stor gryta, ta sedan upp köttet. 

Gå i med de hackade grönsakerna och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet i grytan. Slå på vinet och låt reducera några minuter. Tillsätt tomaterna och en skvätt fond, fyll på med vatten så att köttet täcks helt. Puttra på svag värme under lock i 90 minuter. Blanda ihop gremolatan i en skål, det är lite likt pesto men gör den gärna lite rinnigare. Saffransrisotton är en helt vanlig risotto på ris, lök, vitt vin, kycklingbuljong och parmesanost. Saffran tillsätts i buljongen mot slutet, när det är några deciliter kvar.

måndag 13 augusti 2012

Gryta på högrev


Det blev en gryta på grönsakerna vi fick. Det här är bland det godaste jag vet, och väldigt tillfredsställande att laga, det luktar ljuvligt i hela huset i flera timmar. 

Gryta på högrev
6ish portioner

800g Högrev, hel eller i "grytbitar"
200g Rökt sidfläsk
Ett gäng rotfrukter, vi använde morötter och rödbetor
Några lökar, här gul och purjo
5 Vitlöksklyftor
En halv flaska rött vin
Vatten
Tomatpuré
Fond eller buljong, oxfond fungerade utmärkt
Soja
Färska örter, persilja eller timjan

Dela köttet i lagom stora bitar, typ kuber på 3x3x3cm, om du köpt en hel bit. Torka av med hushållspapper och stek köttbitarna i smör i en gjutjärnsgryta några minuter. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Tärna sidfläsket och stek i samma gryta, i med alla grönsaker efter några minuter. Kläm i lite tomatpuré och en skvätt soja och låt fräsa några minuter till. Lägg tillbaka köttet, slå på vinet, en skvätt koncentrerad fond (ju mer desto godare, men var försiktig så att det inte blir för salt) och tillsätt vatten så att allt täcks. På med lock och låt stå i 2 timmar, ungefär, köttet ska koka sönder. Titta till under koktiden och tillsätt mer vatten om för mycket vätska har kokat bort. 

Jag har aldrig använt rödbetor förut, men det blev riktigt bra, rekommenderas till liknande rätter. Betorna behöll fastheten mycket bättre än andra rotfrukter, sög åt sig av all smak och blev sagolikt goda. Vill man ha lite mer konsistens i såsen kan man pudra på någon matsked mjöl under stekningen, det är en smaksak. Och just det, piffa till det hela med färska örter innan servering!

/Henke

söndag 12 augusti 2012

Skörd



I början av sommaren planterade jag lite grönsaker hos pappa ute i Sigtuna. Rödbetor, sockerärtor, morötter, schalottenlök och purjolök blev det. Tyvärr var rådjuren där och åt upp det mesta utom löken. Pappa Anders var förbi med ett smakprov av det som klarade sig, vackert eller hur? Vi får se vad det blir av detta, en gryta kanske.

/Henke

Jackpot i skogen


Vi var ute och plockade svamp med Kajsa och Jonas förra veckan. Exakt var vi gick är en hemlis, men det var söder om stan. Förra årets svamputflykt gick så där, vi fick ihop en näve kantareller som räckte precis till en sås. Men i år blev det jackpot!

Det började lite trögt och efter en timme bestämde vi oss för att gå upp på en kulle och äta lite mackor. Direkt började det åska och livrädda sprang vi ner i skogen igen i jakt på lägre mark. Och precis där nedanför kullen fanns ett hav av kantareller, en riktig bädd av gula små svampar som man bara drömmer om att hitta. Vi fyllde kassarna, runt 3 kilo svamp skulle jag tro, och åkte nöjda hemåt. 

Ska man spara kantareller bör man torka eller förvälla och frysa in. Frysar man in svamp utan att förvälla kan det ge en besk smak. Att förvälla betyder att man driver ut vätskan ur svampen. Fyll en kastrull med putsad svamp och kör på mellanvärme på spisen. En skvätt neutral olja i botten kan vara bra så att det inte bränner fast i början. Ganska fort börjar svamparna släppa ifrån sig vatten, sedan är det bara att vänta till all vätska har kokat bort, det tar runt 20 minuter, lite beroende på hur fuktig svampen är från början. Portionera i plastpåsar och lägg i frysen!

/Henke

lördag 11 augusti 2012

Födelsedagstårtor

Till Henkes födelsedag bakade jag prinsesstårta och en (mindre lyckad) marängtårta med daim.

Själva tårtbotten till prinsesstårtan blev riktigt hög och ganska matig och mättande. Nästa gång gör jag nog lite mindre av den, för marsipanlocket täckte precis och det blev en del fula veck och så sprack den lite.

Fyllningen är först ett lager med vaniljkräm och sen ett lager med hallonkräm som jag gör av mosade frysta hallon blandat med lite av vaniljkrämen och lite grädde.Och sen ett lager grädde på alltihop.







Till daimtårtan gjorde jag en marängbotten. Kämpade superlänge med att få av den från bakplåtspappret i en hel bit. Det gick inte. När jag väl fick ordning på det och la på fyllning och grädde så smälte marängen bort hur fort som helst och kvar blev ett gegg av socker, grädde, daim och bananfyllning. Gott...
/Nadja



onsdag 8 augusti 2012

Muffins med choklad


I dag bakade jag muffins! De blev goda. /Nadja

(Mina inlägg blir inte lika fina som Henkes, för jag vill egentligen inte skriva nåt. Det är roligare att ta bilder.)

måndag 6 augusti 2012

Renskav


Nadja fick order från barnmorskan att äta järntabletter sist vi var där. Tyvärr funkar det inte för alla och man kan må rätt dåligt av att äta dem, så vi tänkte lägga in lite järnrika livsmedel i kosten istället. Viltkött, hallon och spenat är exempel på mat med mycket järn i. Så i går blev det renskav, potatismos och en sallad på just hallon och spenat. 

1 paket renskav (240g, fryst)
1 gul lök
1 näve kantareller
3 dl grädde
Soja
Persilja
Smör
1 kg mjölig potatis
Mjölk
Frysta hallon
Bladspenat

Hemmagjort potatismos är en sådan där grej jag fnös åt för några år sedan. Varför ska man anstränga sig när det finns pulvermos? Nu för tiden är det bland det godaste jag vet. En riktig potatisstöt gör det hela lite enklare och är en bra investering.

Skala och dela potatisen i halvor, koka tills den är mjuk i saltat vatten, typ 15 minuter. Häll av vattnet och stöt potatisen direkt i kastrullen. Lägg i en klick smör och en skvätt mjölk och gå loss med stöten. Ta lite mjölk i taget till du får önskad konsistens. Salta och peppra. 

Skavet så. Fryst renskav är en fantastisk produkt, helt utan tillsatser. 90% kött och 10% vatten står det på förpackningen. Visst hade det varit härligt att köpa färskt renkött, men det finns en vardag också. Börja med att steka kantarellerna i rikligt med smör. Lägg svamparna åt sidan när de är klara. Hacka löken och stek i svampsmöret. I med köttet, är det fryst får man liksom skrapa av vartefter det tinar i pannan, precis som när man tillagar fryst köttfärs. När köttet är tillagat går vi i med grädden och en skvätt soja för färg och sälta. Låt det hela puttra upp, tillsätt kantarellerna och en näve finhackad persilja. 

Till detta blev det alltså en järnsallad på hallon och bladspenat. Dressing gjorde vi på en jättegod rapsolja smaksatt med ramslök som köptes i Skåne förra veckan, och lite vitvinsvinäger. Något syrligt passar jättebra till renskavet som är ganska mustigt. Inte så somrigt kanske, men gott! 

/Henke&Nadja

lördag 4 augusti 2012

Gästspel

Det har varit lite stiltje här några dagar, jag och Nadja har varit på Österlen och slappat. Förutom sol, bad och lite kultur blev det några kulinariska äventyr. Bland annat kollade vi in hur man tillverkar rapsolja på en gård där nere. Några fantastiska gårdsbutiker hann vi med också, Österlentomaterna är makalöst goda. 

För att råda bot på uppdateringstorkan kommer här ett litet gästspel signerat min goda vän Stefan, nyss hemkommen från en Usa/Kanada-resa. Vi bodde tillsammans i en ungkarlstvåa i Vällingby för några år sedan, men vi har nog båda två lärt oss ett och annat om matlagning sedan dess. Håll till godo!


Efter att ha spenderat två veckor i Nordamerika var jag trött på deras enorma utbud av friterat och flottigt. Vi lyckades hålla oss undan genom att äta pasta och asiatiskt nästan varje dag. Första matlagningen på hemmaplan blev därför något jag skulle lägga i kategorin husmanskost, en maträtt som ursprungligen ätits hemma hos min morfar Bruno, kallad Färs i Panna. Ägaren av bloggen har en variant på denna vet jag, men jag följer alltid morfars recept :)

4 Personer
500g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 msk smör
2½ dl mellangrädde
1 msk soja
Färskpotatis

Koka potatisen. Blanda färsen med salt, peppar, potatismjöl och mjölken. Bryn smöret i en lagom size stekpanna och platta ut färsen direkt i pannan till en stor biff som täcker hela pannan. Stek 4 minuter på medelvärme.
Dela färsen i fyra delar och vänd dem, stek ytterligare 4 minuter. Häll på grädden och soja och låt småputtra på svag värme i 3-4 minuter. Addera gärna en egen-odlad tomat direkt plockad från balkongen ;), samt lite svartvinbärsgelé.